Bábovka so štipkou čaju
K raňajkám, na desiatu alebo len ako sladká odmena po obede – bábovka je vďačný zákusok pri akejkoľvek príležitosti. Už ako deti sme ju v zmenšenej podobe robili z piesku a vlastný recept na tu pravú pečenú dobrotu sa dedí snáď v každej rodine. Skúste malú zmenu. Pridajte do cesta štipku čaju Earl Grey a uvidíte, že zachutí aj tomu najmaškrtnejšiemu jazýčku.
Ingredience
Postup prípravy
Do väčšej misy dajte cukor, na kúsky nakrájané maslo a vaječné žĺtky, ktoré najprv oddelíte od bielkov. Zmes dôkladne vymiešajte. V ďalšej mise premiešajte múku, kypriaci prášok, mandle a čierny čaj z jedného čajového vrecúška. Obe časti zmiešajte, aby sa všetky ingrediencie prepojili.
Vedľa si vyšľahajte bielky do tuhej peny a pridajte do zmesi spoločne s mliekom. Premiešajte, aby bolo cesto kompaktné a hladké.
Medzitým si predhrejte rúru na 190°C.
Kým sa rúra zahreje na požadovanú teplotu, vymažte a múkou vysypte formu na bábovku, aby sa dala dobre vyklopiť. Nalejte do nej cesto a posypte podľa chuti sušenými plodmi.
Dajte piecť do rúry na približne 40 minút.
Po vychladnutí môžete bábovku vyklopiť z formy a nakrájať.
Určite nespravíte chybu, ak si k vašej Earl Grey bábovke rovno uvaríte šálku čierneho čaju s medom a mliekom. Skvelá kombinácia.
Dobrú chuť!