30. výročie Ahmad Tea v Českej republike - torta Earl Grey s čokoládovým bergamotovým krémom
Ahmad Tea je v Českej republike už 30 rokov a pri tejto príležitosti sme pre vás pripravili niečo špeciálne. Náš ambasádor a cukrár pán Josef Maršálek vymyslel pre túto vzácnu príležitosť tortu z čaju Earl Grey s čokoládovým krémom. Josef je nielen skvelý cukrár, ale aj milovník čaju a všetkého britského.
Korpus:
4 vajcia M
160 g trstinového cukru
160 g hladkej múky
20 g kukuričného škrobu
60 ml vody
70 ml olivového oleja
6 g čaju Earl Grey
6 g prášku do pečiva
1 g soli
Krém:
250 g masla
175 g práškového cukru
100 g horkej 70% čokolády
40 ml bergamotového pyré
1 g soli
Kaviár s čajom a bergamotom
130 ml vody
50 ml bergamotového pyré
35 g práškového cukru
15 ml medu
3 g čaju Earl Grey
2 g agaru
Na záver:
repkový olej
olivové listy
50 g pražených mandlí
POSTUP:
Čaj zalejeme vriacou vodou a necháme dobre vylúhovať, potom scedíme a dobre vyžmýkame. Do čaju pridáme vajcia a cukor. Zmes šľaháme, kým nie je hustá a spenená. Jemne vmiešame olivový olej a nakoniec všetky ostatné sypké prísady, aby sme nestratili príliš veľa objemu. Zmes nalejeme do papierom vystlanej tortovej formy a pečieme pri teplote 160 °C približne 30-35 minút alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nie je úplne suchá. Korpus vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke.
Na krém privedieme pyré do varu, zmiešame ho s čokoládou a dobre premiešame. V miske vyšľaháme veľmi mäkké maslo s cukrom do nadýchanej peny, pridáme soľ a čokoládové pyré. Šľaháme, kým nevznikne hladký nadýchaný krém. Nie je potrebné ho úplne prešľahať.
Kaviár zalejeme vriacou vodou a necháme dobre vylúhovať. Potom ho precedíme, pridáme med, agar rozpustený v cukre a zmes privedieme do varu. Varíme asi 20-30 sekúnd, odstavíme zo sporáka a vmiešame pyré.
Tekutú zmes prelejeme do stláčacej fľaše a nakvapkáme do pohára s veľmi studeným, mierne zmrazeným olejom. Vzniknuté kavarové guloičky necháme 10 minút odpočívať v oleji a potom scedíme. Neskôr olej opäť použijeme. Kaviárové guličky opláchneme v studenej vode.
Korpus dvakrát prekrojíme a naplníme dvoma tretinami krému, zvyšným krémom potrieme boky a vrch torty. Spodný okraj ozdobíme kúskami mandlí, ktoré pri pečení pre väčší efekt posypeme cukrom a po vychladnutí obalíme v jedlom zlatom prachu. Po obvode naaranžujeme kaviár a ozdobíme olivovými lístkami. Najlepšie chutí pri izbovej teplote.
Prajeme vám dobrú chuť!