Veľkonočný mazanec
Mazanec sa tradične piekol vždy na Bielu sobotu. O Veľkonočnej nedeli ho potom rodina vzala to sebou do kostola a nechala posvätiť. Dnes táto nadýchaná a dozlatista upečená dobrota nesmie chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Podľa nášho receptu zvládnete upiecť voňavé bochníky dva.
Tak smelo do toho!
Ingredience
Každý mazanec potrebuje hlavne čas. Všetky ingrediencie by preto mali mať izbovú teplotu, než ich začnete spracovávať.
Najprv si pripravte kvások. Do misy dajte vlažné mlieko, dve lyžice múky, droždie, lyžičku cukru, všetko premiešajte a nechajte nakysnúť (približne 20 minút).
Medzitým do inej misy preosejte múku a zmiešajte s kryštálovým a vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou, muškátovým kvetom, anízom a štipkou soli. Trochu múky si nechajte na podsypávanie.
Do zmesi vlejte kvások, pridajte žĺtky, hrozienka, dve tretiny nasekaných mandlí a rozpustené vlažné maslo (nechajte si trochu stranou na potretie). Cesto poriadne premiešajte, poprášte múkou a dajte do čistej misy kysnúť približne na 2 hodiny. Dávajte pozor na to, aby bola misa v teple a mimo prievan.
V priebehu kysnutia cesto aspoň dvakrát opäť premiešajte, aby sa do neho dostal ďalší vzduch a na konci bolo nadýchané.
Akonáhle bude cesto vykysnuté, vytvorte dva symetrické bochníky, ktoré presuniete na plech vyložený papierom na pečenie a necháte pod čistou utierkou ešte približne pol hodiny odpočívať. Než pôjdu do rúry, vytvorte na nich nožom tradičný kríž, pomažte ich vajíčkom a posypte zvyškom mandlí. Bochníky dajte do rúry prikryté alobalom alebo pomasteným papierom na pečenie.
Prvých 10 minút pečte na 200 °C, potom teplotu znížte na 150 °C a pečte približne ďalších 50 minút. Na posledných 10 minút odstráňte z mazancov alobal a dopečte. Že je mazanec hotový poznáte, keď do stredu zapichnete špajľu, ktorá po vytiahnutí zostane čistá.
Bochníky po upečení potrite zvyškom rozpusteného masla a nechajte odpočinúť do vychladnutia. Servírujte najlepšie so šálkou nášho voňavého čaju Earl Grey a s kvapkou mlieka. Obe chute sa krásne doplňujú.
Vyskúšali ste už tento recept? Dajte nám vedieť, ako sa podaril.