Mramorované vajcia – ďaleký orient priamo u vás na tanieri
Máte niekedy pocit, že vám v kuchyni dochádza fantázia? Neviete čím prekvapiť? Niekedy to vyzerá, že je ťažké zo základných surovín vytvoriť niečo nového, navyše ak oceňujete jednoduchosť. Máme pre vás jednoduchý recept, ktorý zvládne naozaj každý. A verte nám, že tento zdravý a ľahký pokrm poteší aj najväčšieho gurmána!
Čínske čajové vajcia pôsobia ako exoticky vyzerajúca desiata. V skutočnosti ide o slávne čínske pouličné jedlo, ktoré sa tiež nazýva mramorované vajce. Za pôvodnú lokalitu, z ktorej tato lahôdka pochádza, sa považuje provincia Zheijang. Pôvodne išlo iba o spôsob uchovávania tejto potraviny. Dnes však tento pokrm objavíte aj v slávnych reštauráciách v Hongkongu. Vajcia sú marinované v koreninách a čaji, vďaka čomu majú jedinečnú a výraznú chuť. A vďaka svojmu zaujímavému vzhľadu získali popularitu a dnes už existuje mnoho variácií a technik prípravy, či už ide o spôsob prípravy alebo kombináciu korenín.
Ingredience
Postup
Vajcia uvarte tak, aby boli stredne tvrdé. Potom ich ochlaďte v studenej vode – dôležité je, aby bielok stuhol.
Každé vajíčko potom naklepte jemnými pohybmi lyžicou tak, aby škrupinka popraskala, ale neodlupovala sa. Ide o cvik – preto sa neponáhľajte. Práve vďaka prasklinám vznikne na vajci obrázok.
Priveďte vodu do varu a vložte do nej čaj, sójovú omáčku, badián, škoricu, rascu, čierne korenie a ďumbier. Nakoniec vložte vajcia a povarte približne 10 minút. Hrniec odstavte. Potom nechajte vajcia jeden deň marinovať vo vývare. Vďaka tomu sa úžasná korenistá chuť cez praskliny dostane k žĺtkom a na bielku sa vytvorí mramorová textúra.
Pred servírovaním olúpte škrupinku. Tento pokrm sa dokonale hodí k čerstvej zelenine a môže sa doplniť omáčkou.
Dobrú chuť!